Open dag Schildpaddenopvang gaat niet door i.v.m. Cyberaanval!

Donderdag 12 September 2019

Afgelopen woensdag 11 september zijn wij getroffen door een cyberaanval. Bij deze manier wist een hacker via een open poort binnen te dringen in ons netwerk. Dit ondanks alle genomen veiligheidsmaatregelen. Vervolgens is er op 1 computer in het netwerk een soort virus geïnstalleerd. Deze heeft ervoor gezorgd dat heel veel belangrijke bestanden zijn versleuteld en niet meer te openen zijn. Wij hebben diverse experts gevraagd en het is onmogelijk de bestanden weer te ontsleutelen. 

De hacker vraagt losgeld in Bitcoin om een programma te geven waarmee de bestanden weer toegankelijk kunnen worden gemaakt. Deze methode noemt men Ransomware en wordt steeds vaker ingezet om particulieren maar vooral bedrijven onder druk te zetten om geld over te maken.  Mensen en bedrijven worden hiermee totaal geruïneerd. Denk aan jaren werk, foto’s, films, databases, word en excel bestanden. 


U verwacht het wellicht niet, maar achter de schildpaddenopvang zit heel veel automatisering. Een groot gedeelte hiervan is uitgevallen en of niet meer toegankelijk. Wij zijn veel kwijt maar hebben ook veel terug. Het kost allemaal even tijd om alles weer opnieuw in te richten. De verzorging en het welzijn van de schildpadden zijn niet in het geding gekomen, ze merken hier gelukkig niets van….


Voor de hacker hebben onze bestanden geen waarde. Echter voor ons zijn deze van onschatbare waarde. Zoveel waarde dat wij een drastische beslissing moeten nemen. De open dag op 21 september kan niet doorgaan. Alle bestanden, drukwerkbestanden, informatie en vergunning technische informatie zijn niet meer toegankelijk. Hier zit maanden aan voorbereiding in. Het is niet mogelijk om dit zomaar even tussen de bedrijven door te doen op zo’n korte termijn. De werkzaamheden in de opvang gaan namelijk ook gewoon door en de dieren gaan nu eenmaal voor alles! 


Op dit moment zijn wij bezig bestanden terug te halen uit oudere backups. Helaas zijn onze recente backups ook allemaal aangetast. Ook is e-mailberichten ontvangen en versturen op dit moment niet mogelijk. 


Het spijt ons dit te moeten meedelen, wij zullen wanneer het mogelijk is opnieuw een open dag proberen in te plannen, maar dit zal na verwachting pas volgend jaar zijn, aangezien wij komende periode een groter binnenverblijf voor de waterschildpadden moeten gaan bouwen. 


Nogmaals onze excuses en bedankt voor uw begrip!