Schildpadden terugbrengen naar het land van herkomst?

Zondag 29 September 2019

Vaak krijgen wij opmerkingen dat we misschien bepaalde schildpadden waar we veel van hebben niet kunnen terugbrengen naar het land van herkomst, dat zou ook geweldig zijn. Maar helaas klinkt dat mooier dan dat het is gebleken...

De schildpadden waar het om gaat zijn vooral op dit moment de roodwang, geelwang en geelbuikschildpad, de invasieve verboden soorten. Helaas zijn vrijwel alle dieren afkomstig uit nakweek. Alleen hele oude roodwangen kunnen nog afkomstig zijn van wildvang...

Een geweekt dier wat niet in de natuur is geboren zal nooit overleven in de natuur. 

Dierentuinen, kweek verenigingen e.d. zijn al decennia bezig om dieren welke met uitsterven worden bedreigd in de natuur te conserveren en voor nakweek te zorgen. Dit om te voorkomen dat het dier uitsterft en of om aan de vraag te voldoen om deze dieren als huisdier in huis te nemen, de commerciële handel dus. Echter alle nakomelingen zijn niet in de natuur geboren en zullen uiteindelijk wanneer men deze zou uitzetten het niet overleven. Dat schildpadden het jaren kunnen overleven willen niet zeggen dat ze het dus goed hebben. Zij hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen daarom jaren overleven…. Dit is een lijden voor deze dieren! Dit is ook te zien aan de vele dieren die bij ons binnen worden gebracht, vaak zeer zwak en sterk vermagert. Er zijn maar enkele schildpadden die het uiteindelijk overleven! Er zijn dus altijd uitzonderingen. Het belangrijkste in deze is het voedselaanbod, zonder goed voedsel zijn ze gedoemd om langzaam te sterven in de vrije natuur! 

In het verleden zijn in Nederland projecten geweest om de vele verweesde schildpadden uit te zetten in o.a Italië. Echter is dit een grote ecologische ramp geworden. De inheemse natuur is aangetast door deze uitheemse soorten, allerhande bacteriën, parasieten en ziekten zijn bij elkaar gebracht! Voedselaanbod ratio afvalstoffen niet in balans waardoor er ecologische processen zijn verstoort in de inheemse water biologie. En niet te vergeten, de schildpadden kunnen in een dergelijk warm land voortplanten! U begrijpt, een dergelijke kolonie schildpadden (tienduizenden) zal het probleem alleen maar groter maken. Wij in Nederland waren er vanaf, het leek een goede oplossing maar het resultaat is anders dan gedacht. Tegenwoordig is het zo, dat landen niet zomaar even dieren accepteren. Want er kunnen risico’s zijn op ziekten die zij tussentijds hebben opgelopen… Dus het advies zal dan vaak euthanasie zijn. Dit klopt ook, want met 1 dier kunnen grotere groepen dieren worden aangetast (denk o.a. aan Herpes en TBC)! Dus dit risico moet je niet willen nemen. Doodmaken is volgens ons niet nodig en zal er dus een thuis voor geregeld moeten worden. Men moet zich wel realiseren dat een wildvang dier de vrijheid van de natuur heeft gekend en vaak veel stress gedrag vertoond en daardoor lijdt. Laat daarom een dier altijd in de natuur en koop nooit wildvang dieren! Wij hebben in het verleden regelmatig schildpadden binnen gekregen die bijvoorbeeld waren meegenomen van vakantie. De dieren mochten niet terug, vertoonden zoveel lijden dat we ze ondanks ons groot dierenhart en ons NON euthanasiebeleid toch hebben moeten laten inslapen! 

NB: Wij euthanaseren alleen bij ondraaglijk uitzichtloos lijden! Nooit uit ruimtegebrek!  

Tegenwoordig weten we dus beter, dus wat moet er gedaan worden met de vele duizenden schildpadden die over zijn? Die niemand wil of mag hebben? Heel simpel en goedkoop, de dood namelijk! Hier zijn we altijd al op tegen geweest. Hoe kun je een gezond dier doden omdat het gewoon goedkoper is dan laten leven? Terwijl het dier enorm veel aan de economie heeft bijgedragen, btw en energiebelasting alleen al? Verdienen zij geen pensioen?  Wij vinden van wel en zullen ons daarom altijd blijven inzetten om dit voor eens en altijd op te lossen. Maar dan wel in eigen land, zonder een mogelijkheid tot voortplanting! 

Wij strijden voor een verbod op de zogenaamde impuls schildpadden, de 5 euro schildpadden die massaal worden verkocht in allerhande dierenwinkels en zelfs tuincentra. Die eindigen uiteindelijk allemaal in de sloot of bij een opvang…. Een totaal verbod op schildpadden is overdreven en niet nodig! Juist dan zou er veel meer illegaliteit ontstaan wat niet wenselijk is! Mensen die perse schildpadden willen hebben als huisdier kunnen wij toch niet op andere gedachten brengen. Ons advies is dan ook altijd, begin er niet aan! En dat vinden wij van alle langlevende dieren, vanaf 10+ Er kan namelijk veel veranderen in een mensenleven! En wil je dat toch? Ga naar een opvang voor een herplaatser of naar een goede kweker die je de garantie geeft dat je geen wildvang dier krijgt (cites papieren eventueel erbij) en het dier altijd mag terugbrengen! 

Wij hebben het hier vooral over de invasieve soorten, dus de roodwang, geelwang en geelbuik. Hier moet een definitieve dierwaardige oplossing voor komen. Het altijd binnenhouden van grote groepen dieren leidt tot ziektedruk. Dit geldt overigens voor alle soorten dieren. Het beste is dan ook grote groepen dieren zoveel mogelijk buiten te huisvesten. Al is het maar om de dieren van de echte zon te laten genieten! En hier komt nou juist het probleem waar wij als opvanglocatie tegenaan lopen. Wij geven namelijk het advies om schildpadden in de winter binnen te houden. En dit blijven we ook doen! Het grote verschil zit hem namelijk in een paar schildpadden thuis of een paar duizend in de opvang. Het risico op ziektes is in een binnenomgeving hoog, ondanks alle luchtbehandelingssystemen.  Ook wanneer we gebruik gaan van maken van een overdekt buitenverblijf zoals een kas... 

Ook bij het buiten houden zitten risico’s alleen zijn deze lager in ons geval met ziektedruk van zoveel schildpadden. Het grote verschil met een schildpad die in de natuur is losgelaten, dat deze zijn eigen voeding moet zien te vinden. En in die zoektocht komen er nog vele gevaren op hun weg en verliezen ze enorm veel energie en dus vetreserves.. Daarom is het belangrijk om te weten dat als wij schildpadden buiten gaan houden, dat ze de gehele lente en zomerperiode extreem hoogwaardig worden gevoerd. Daarnaast zullen wij alleen dieren boven de 1 kilo buiten gaan huisvesten. Deze dieren zijn groot en sterk genoeg! 

De vijver die wordt aangelegd zal speciaal op schildpadden zijn ingericht en zal glooiend naar een diepte van 2.5 meter worden gebracht met een omvang van 20 x 15 meter. De gevaarlijkste periode zit tussen vriezen en dooien. Tijdens deze periode is het belangrijk dat de schildpadden zuurstof kunnen uitwisselen, dit doen zij afhankelijk van de watertemperatuur zeer minimaal aangezien hun stofwisseling nagenoeg nihil is. Wanneer de vijver bevroren is zou dit een groot probleem worden en zal de schildpad uiteindelijk sterven. Onze vijver wordt ten eerste uitgevoerd met een perslucht puur zuurstof systeem. Op deze wijze kunnen wij tijdens het dichtvriezen van de vijver een lucht/zuurstof pocket onder het ijs brengen, zodat de schildpadden altijd kunnen ademen. Als extra veiligheidssysteem mocht het persluchtsysteem uitvallen of dat er extreme koude zou komen. Hebben wij nog een warmwater systeem direct op locatie. Hiermee zouden wij een groot wak kunnen creëren om de dieren te redden. Dit warme water kan gecreëerd worden met Gas, Elektrisch en zelfs hout. Het met grof geweld maken van een wak zou namelijk alle dieren verstoren en de problemen nog groter maken. 

Wij hopen dat u begrijpt dat alleen een dergelijk systeem rondom een vijver het welzijn van de schildpadden minimaal aantast in een kil klimaat als Nederland, we praten namelijk over soorten die ook in Noord Amerika voorkomen….. En dat een dergelijk particuliere vijver ook minimaal aan deze voorwaarden zou moeten voldoen. Daarnaast voorkomt men voortplanting door onze lage temperaturen. En wanneer men daarnaast voor de zekerheid het legstrand regelmatig omwoelt en het zand met 10% zout vermengt. Elke geboren schildpad moet namelijk ook weer een thuis hebben en het probleem is al zo groot. Daarom blijven wij altijd gericht op het voorkomen van voortplanting. 

Voor de komende tijd is de vijver de redding voor vele schildpadden. En wij blijven doorgaan! Uiteindelijk zullen wij in de toekomst een speciaal schildpaddenreservaat moeten betrekken. Want onze missie blijft voor eens en altijd een definitieve dierwaardige oplossing voor de vele gedumpte schildpadden in eigen land te creëren. Het probleem is hier uiteindelijk ook ontstaan, dus zullen we dit ook zelf moeten oplossen, en dat gaat ons alleen SAMEN lukken! Want alleen SAMEN kunnen we redden!