Wat hebben zonnepanelen met schildpadden te maken?

Donderdag 28 Mei 2020

We laten graag zien waar we achter de schermen mee bezig zijn, daarom ook hoe wij onze energie regelen. Schildpadden zijn reptielen en dus koudbloedig. Zij kunnen alleen opwarmen via een externe warmtebron. Dit is meteen de reden, dat wij met circa 1600 schildpadden enorm veel energie verbruiken. Om een idee aan te geven, wij verbruiken zoveel energie, dat gelijk staat aan ongeveer 10 gezinnen.  Dit geldt dus voor water, gas en elektriciteit…

Dit brengt enorm veel kosten met zich mee. Daarom proberen wij zo duurzaam mogelijk te investeren, zodat wij dit direct merken in onze maandelijkse energiekosten. Naarmate de opvang groter wordt en meer energie gaat verbruiken, investeren wij tegelijkertijd in uitbreiding van duurzame energiebesparende oplossingen. Op deze wijze waarborgen wij voor een groot gedeelte dat wij dit alles kunnen blijven betalen. Ook wanneer er nog slechtere crisistijden aanbreken... 

De laatste uitbreiding bestaat uit 40 zonnepanelen van 230 WP per stuk. Dit zijn tweedehands zonnepanelen vanaf een Duits zonnepark. Deze zijn betaalbaarder en duurzamer als nieuw en kunnen nog vele decennia mee.  Totaal komt ons “zonnepark” op 100 panelen met een piekvermogen van maar liefst 23.000 watt. 

Omdat wij gebruik maken van een grootverbruikersaansluiting, kunnen wij niet salderen. Daarom is het van belang, om tijdens de dag, het totale vermogen te spreiden. Het is namelijk nog niet betaalbaar en efficiënt om veel energie op te slaan. Het dagverbruik van de opvang is continu 9000 watt. Door de zonnepanelen te positioneren op Zuid - West en Oost kunnen wij gedurende de dag gemiddeld 10.000 watt genereren over langere tijd. Op deze wijze hebben wij geen kosten aan elektriciteit gedurende een groot deel van de dag. 

Zoals je hebt gelezen, hebben schildpadden veel met onze zonnepanelen te maken. En eigenlijk zijn schildpadden zelf ook kleine zonnepaneeltjes. Zonder warmte van de zon, kan een schildpad heeeel weinig. Voor gehouden schildpadden geldt dan ook dat ze beslist niet duurzaam zijn en enorm veel energie en dus geld kosten… Dit geldt natuurlijk niet voor de schildpad zelf, want poeh, als je het over hun eigen energiesysteem hebt, dit is wel mega duurzaam te noemen :)