Daar gaan we weer!!! Leuk he!! Een Schildpad dumpen!!

Dinsdag 28 Juli 2020

Helaas horen we maar al te vaak dat vele Dierenambulances het advies geven om schildpadden terug te zetten in de natuur! Dit foute advies, vooral van mensen die een voorbeeldfunctie uitdragen, geeft de smaak dat het blijkbaar “normaal” is. Maar dat wij zelfs dit op film zien, nota bene een strafbare handeling, breekt toch wel echt onze klomp!

 

Door vervolgens op deze post te reageren met het verzoek dit filmpje te verwijderen werd er erg laconiek gedaan. Dit was namelijk op advies van een reptielenopvang gedaan! Elke zelfrespecterende opvang zou dit nooit doen! Na meer commentaar is dit filmpje uiteindelijk wel verwijderd. Toezegging om contact met ons op te nemen is niet gedaan. Nu kunnen wij aangifte gaan doen van overtreding van de Natuurwet en hier een statement mee maken. We kunnen ook de naam van deze organisatie zwart maken. Maar zo zitten wij niet in elkaar. Onze voorlopige doelstelling is in goed respectvol overleg tot een samenwerking te komen met elke dierenorganisatie! 

Gelukkig werken wij met vele dierenambulances samen die dit absoluut niet doen! We moeten dan ook samen een vuist maken tegen deze vorm van dump. Anders zal het probleem noooooit worden opgelost! En blijven vele mensen het normaal vinden om schildpadden los te laten in de natuur! 

Wij snappen heel goed dat wij voor sommige mensen erg ver weg zitten. Maar uiteindelijk is Nederland maar klein en is Friesland echt niet het einde van de wereld! Want zelfs een Dierenambulance organisatie uit Zeeland komt ze brengen… Hoe? Meestal is de afspraak dat de schildpadden ergens tijdelijk kunnen worden gehouden door een vrijwilliger, tot een stuk of vijf. Vaak wordt er dan een rit gepland door een vrijwilliger of zelfs simpelweg door een oproep op facebook te plaatsen. Een ritje Friesland willen mensen vaak graag voor het goede doel doen! En bij aankomst krijgen ze nog een gratis rondleiding ook! Het inbrengen van schildpadden kan elke dag vanaf de middag, dus ook in het weekend en zelfs s avonds. Daarnaast rekenen wij natuurlijk geen kosten voor het onderbrengen van gevonden schildpadden. Het enige is dat wij per gevonden schildpad een zwerfdier- of vindersverklaring willen ontvangen en dat er van te voren een afspraak wordt gemaakt voor het brengen.   

Makkelijker kunnen wij het echt niet maken toch?

Laat als Dierenambulance organisatie een professionele indruk achter en regel dit nou eens voor deze diersoort! Schildpadden zijn al jaren een ondergeschoven kindje, het lijden wordt al meer dan 60 jaar onderschat. Elk voorjaar en elke zomer worden dierenambu’s overspoelt met loslopende schildpadden, vaak meerdere meldingen van dezelfde schildpad. Want als schildpadden aan de wandelen gaan, dan gaan ze dat morgen en overmorgen ook! En dat doen ze niet zonder reden!  Net zo lang tot het diertje ergens gewond aan de kant van de weg wordt gevonden of uiteindelijk van de honger omkomt…

Neem contact met ons op en wij regelen het samen in goed overleg! 

Want alleen SAMEN kunnen we redden!