Schildpaddenvijver PROJECT OPGELEVERD

Donderdag 20 Augustus 2020

Na jaren van wikken en wegen, tekeningen maken, onderzoeken raadplegen en natuurlijk financiën zoeken… We kregen veelal nul op rekest van onder andere de grootste “Dierenbeschermingsorganisatie” van Nederland. Wat zaten echt in de rats, met de rug tegen de muur door de uitbraak van Corona werden opeens nog veel meer schildpadden afgestaan dan normaal. We hadden dringend uitbreiding in opvangcapaciteit nodig in de vorm van een buitenverblijf. Daarnaast willen we niet een gevangenis zijn door de schildpadden altijd maar binnen te houden. We kunnen veel simuleren, maar echt zonlicht en weersinvloeden zeker niet.

Moeten we dan gaan weigeren? Met gevolg dat de schildpadden terug gedumpt worden? Op advies van de Dierenbescherming en zelfs de overheid, kon ik gewoon weigeren… Echt niet!


Het project werd in eerste instantie geraamd op 63.000 euro.  Door een enorme gift van het fonds Abri voor Dieren van maar liefst 30.000 euro hadden we bijna de helft van het project al gefinancierd. Helaas waren er geen andere fondsen die wilden meedragen. Ook niet de grootste dierenorganisatie van Nederland die ons jarenlang (zonder vergoeding) schildpadden heeft gebracht. We hebben daarom het project drastisch in moeten korten, we hadden namelijk nog meer wensen zoals tijdelijke binnenruimtes aan de vijver te koppelen en een betonnen keerwand.  Door deze zaken weg te laten kon onze vijverbouwer (T. Gruppen Vijvertechniek), tevens aannemer van het hele project, de vijver alsnog voor een schappelijke all-in prijs aanleggen. Totaal hebben wij een bedrag van 38.000 euro uitgeven. De overige 8000 euro hebben wij voor een groot gedeelte van onze donateurs gekregen, heel erg bedankt hiervoor! Want zonder jullie kunnen wij dit alles echt niet betalen. We krijgen geen subsidies en mogen geen bezoekers ontvangen. 


Het resultaat is een enorme buitenvijver welke speciaal ingericht is als schildpaddenvijver. We kunnen de temperatuur van de waterlagen besturen. Het diepste deel is 2 meter diep. Op de bodem zijn op verschillende lagen drains aangelegd incl. een oppervlakte skimmer. Deze lopen via een vuilzeef filter richting het hoofdfilter. Door de toepassing van UV-X voorkomen wij o.a. dat de vijver groen wordt van de algen en om de bacteriedruk te verlagen. 


Er zijn natuurlijke grote verschillen met een kunstmatige vijver of het leven in de natuur. Het grootste verschil is dat de schildpadden gevoerd en verzorgd worden. Daarnaast kunnen we de waterlagen besturen en het water eventueel verwarmen zodat deze nooit kan bevriezen. Ook zorgt het filtersysteem dat het water fris en gezond blijft. En heel belangrijk, de schildpadden kunnen niet ontsnappen. Waarom is dit belangrijk? Omdat ze anders bijvoorbeeld kunnen worden aangereden, of bij het vissen vaak aan de haak worden geslagen, met alle gevolgen van dien. Dit zijn faciliteiten die je natuurlijk niet in onze natuur treft.  Omdat deze vijver geschikt is voor schildpadden gaan we de grote roodwangen en geelwangen voor eerst buiten huisvesten. Deze dieren zijn erg sterk buiten maar binnen gehouden een stuk zwakker. Vooral roodwangen krijgen binnen vaak te maken met longproblemen. Het buiten huisvesten van deze schildpadden zal niet permanent zijn. Wij zullen elk jaar schildpadden rouleren. Bovendien observeren wij natuurlijk ook veel, ook tijdens de koudere periodes. 


Voor nu is het zaak de waterkwaliteit op orde te krijgen. We zullen als het weer nog positief blijft een paar schildpadden loslaten en voor de koude periode weer naar binnen halen. Er is nu namelijk te weinig tijd om te acclimatiseren. Dus vanaf volgend jaar kunnen vrijwel alle grote rood- en geelwangen lekker genieten van het buiten zijn. Wij zijn super dankbaar namens alle schildpadden dat dit mag gebeuren voor hen! 


Speciale dank gaat uit naar het fonds ABRI voor Dieren voor het sponsoren van dit project. En natuurlijk onze vijverbouwer T. Gruppen Vijvertechniek die deze wonderbaarlijk mooie vijver tegen een zeer schappelijk prijs heeft gerealiseerd! Ik hoop dat jullie begrijpen dat door jullie inzet, alle schildpadden die straks lekker naar buiten kunnen een enorme verrijking in hun leven hebben gegeven! Duizendmaal dank!