Help jij ook mee losgelaten schildpadden te voeren?

Donderdag 24 September 2020

Gedumpte schildpadden hebben het moeilijk in de vrije natuur. De belangrijkste factor is temperatuur. Het is in Nederland gewoon niet (lang) warm genoeg voor deze exotische dieren. Helaas zwerven er in Nederland meer dan 300.000 gedumpte schildpadden rond. Vaak zijn de dieren schuw en nagenoeg niet te vangen. En daarbij, wij hebben niet de mogelijkheid (ruimte) om zulke grote aantallen goed te kunnen opvangen. Onze toekomstdroom is uiteindelijk in Nederland een afgesloten reservaat op te zetten, waarbij de schildpadden “vrij” in de natuur leven, maar wel worden verzorgd en gevoerd en waar nodig ze zelf naar binnen kunnen gaan. Maar zover is het nog lang niet. Tot die tijd is het belangrijk schildpadden die niet kunnen worden gevangen te voeren. De meeste schildpadden sterven namelijk door ondervoeding in combinatie met te lage temperaturen. Om de schildpadden zo lang mogelijk van vetreserves te blijven voorzien, is er een veel grotere overlevingskans. Zodat ze uiteindelijk kunnen worden opgevangen.


Het voeren kan het beste met een harde kattenbrok, dit mag de allergoedkoopste budget brok zijn. Op zonnige dagen zullen gevestigde schildpadden zich (samen) ophouden op boomstammen, rioolbuizen of op andere plaatsen nabij het water. Schildpadden zijn echt gewoontedieren en zullen zolang dit veilig is altijd blijven doen. Ze voelen zich veilig vlakbij het water. (Een schildpad ver van het water heeft alle moed verzameld en zoekt een betere plek. Zo’n schildpad mag nooit terug gezet worden, want deze gaat toch weer aan de wandel met alle gevolgen van dien.)  Probeer nabij deze (veilige) plaatsen kattenbrok in het water te strooien. Vooral in het begin is het geen probleem om de schildpadden en de omgeving eens te raken. Ze schrikken, duiken even in het water maar zullen altijd weer komen kijken. (neem altijd weer voldoende afstand) Als ze dan verrast worden met heerlijke kattenbrok en dit regelmatig gebeurd, dit ook als een gewoonte gaan zien.  Uit de vele ervaringen die we inmiddels hebben opgedaan, blijken ze dit snel op te pakken. Vergeet niet dat schildpadden in hun jongere jaren toen ze nog niet gedumpt waren ook door mensen werden gevoerd.

- In Nederland komen namelijk geen inheemse wilde schildpadden voor. Ook zijn er geen 100% bewijzen dat schildpadden zich ooit in de vrije natuur hebben voortgeplant. En daarnaast moet een klein schildpadje, met vele vijanden en de lage temperaturen het nog maar zien te overleven. Belangrijk om te weten is, dat waterschildpadden alleen in het water kunnen eten. Voedsel op het land wordt genegeerd mits zij dit vanuit het water kunnen bereiken. -

LET OP!! Geef eigen gehouden schildpadden geen katttenbrok, dit is veel te vet en te voedingsrijk. U wilt niet zien hoe een schildpad eruit gaat zien na jarenlang kattenbrok. 

Door dus regelmatig te voeren, alleen wanneer het erg mooi weer is, schildpadden kunnen namelijk geen voedsel verteren onder de 18 graden.  Wanneer een schildpad zich in de herfst of winter toch laat zien op een mooie dag, dan warmte deze zich op en kan dan gedurende een paar uur warmte opslaan. Op zulke momenten is het goed schildpadden in de vrije natuur altijd te voeren. Het kan ook zijn dat schildpadden het dan weigeren. Overgebleven voer zal ook voor eenden en vissen veel gezonder zijn dan brood. Probeer dit wel zoveel mogelijk te voorkomen en voer alleen als het warm en er ook daadwerkelijk schildpadden zijn. In het voorjaar en de zomer is het vooral belangrijk de dieren goed te voeren. 


Waarom wel de wilde eendjes voeren maar de gedumpte schildpadden niet?

Eenden voeren is eigenlijk niet nodig en in sommige gemeenten zoals Amsterdam en Den Haag is het zelfs verboden. Hier mag u dus helaas ook geen schildpadden voeren. Men doet dit vooral omdat men daar te maken heeft met rattenplagen. Dit is natuurlijk niet een wenselijke situatie. Voor alle overige plekken geldt zolang dit is toegestaan:  In het geval van schildpadden zijn dit gedumpte dieren. Deze hebben voeding nodig. Dus help vooral hen aan extra voeding om voldoende reserves op te bouwen voor het overbruggen van de winter.


Met dit advies begeven wij ons misschien wel op glad ijs, maar zolang er geen diervriendelijkere oplossing voor schildpadden wordt aangedragen door de overheid, kiezen wij voor het dierenwelzijn. Wij beroepen ons dan ook op de Wet dieren. Dat gehouden (huis)dieren in nood ten allen tijde geholpen dienen te worden en worden voorzien in onderdak, medische zorg en voeding. Het daarmee zelfs in het Burgerlijk Wetboek verplicht is om mens en dier in nood te helpen. 


Dus kom op! Zitten er ergens schildpadden in de buurt? Ga ze voeren, help ze elke keer de koude periodes door. Maak vooral foto’s en stuur ze naar ons. Wij moeten een vuist maken tegen deze vorm van dierenmishandeling wat zwaar wordt onderschat door de grote jongens maar ook het publiek! Dit kan alleen maar met harde bewijzen. Stuur ons foto’s met vermelding van locatie en aantallen. Mailen kan naar meldpunt@schildpaddenopvang.nl 


PS: Uiteindelijk gaan de schildpadden diegene herkennen die komt voeren. Dan zijn de schildpadden makkelijk te vangen met een net. Alle gevonden schildpadden zijn altijd KOSTELOOS bij ons onder te brengen! Maar let op! Heb veeeeel geduld, het vertrouwen opbouwen duurt een tijdje :) Alvast superrr bedankt!!