Informatie over ons
Na een jarenlange hobby zijn we in 2009 gestart met een kleinschalige en daarmee hobbymatige schildpaddenopvang in Harkema met ongeveer 20 schildpadden in een kleine buitenvijver. Dit idee kwam nadat er veel vraag ontstond naar opvang van schildpadden en er eigenlijk weinig is geregeld in Nederland.
Deze pagina bevat oude informatie. Deze website zal binnenkort worden vernieuwd!
Inmiddels (dec/2016) zijn we een paar jaar verder en zijn we al uitgegroeid tot een opvang met ruim 600 schildpadden. Onze groep is omdat ze voldoende ruimte hebben een rustige vreedzame groep welke nieuwkomers altijd met grote nieuwsgierigheid verwelkomen. Wij profileren ons niet als grote schildpaddenopvang maar juist als kleine hobbymatige opvang voor schildpadden.
In 2012 is onze opvang nog steeds een particuliere hobbymatige bezigheid. Dit kost veel geld, maar een hobby kost nou eenmaal geld, maar om het e.e.a. kostendekkend te maken vragen wij een éénmalig opvangtarief per schildpad. Ook geven wij educatierondes aan scholen en groepen, hiervoor ontvangen wij een kleine bijdrage. Ook zorgen wij wij voor de exploitatie van het geheel dat wij zo weinig mogelijk energie verbruiken. Dit doen we door slimme technieken toe te passen waardoor wij ontzettend veel energie kunnen besparen.
In 2012, drie jaar later hebben wij diverse verbouwingen en aanpassingen achter de rug, en hebben wij ruimte voor zo'n 250 schildpadden. Wij plaatsen regelmatig nieuwsberichten op onze website met foto's.
Sinds juni 2013 zijn we officieel een stichting genaamd Stichting Schildpaddenopvang Nederland. Naast het exploiteren van onze opvang in Harkema zetten wij ons nu ook in om gevonden dieren in heel Nederland op te vangen. We hebben als doel gesteld om mee te groeien naargelang de behoefte voor plaatsing toeneemt. Deze groei is per Oktober van dit jaar gerealiseerd door het uitbreiden van het extra binnenverblijf. In plaats van maximaal 250 schildpadden hebben we nu ruimte voor maar liefst 450 schildpadden. Op 22-12-2013 hebben wij precies geteld al 276 schildpadden te verzorgen. En de vraag blijft nog steeds doorgaan...
Inmiddels (26-03-2016) hebben wij als opvang 1 enorme buitenvijver, 5 binnenverblijven voor gezonde water- en landschildpadden, en een aparte quarantaineruimte voor zieke schildpadden. Gezonde schildpadden worden zomers uitgezet in de grote en natuurlijke vijver. Hier krijgt de schildpad de kans om in de zomer te genieten van de natuur, deze vijver is begroeit met diverse waterplanten, kruiden, struiken enz. De schildpad kan hier schildpad zijn en zich verstoppen wanneer hij dat wil. Ook kan de schildpad zich naast de voeding die wij geven ook prima voeren met de duizenden waterbeestjes die in onze vijver leven. Vanaf september gaan de schildpadden natuurlijk weer naar binnen.
Sinds maart 2017 hebben wij een tweede vestiging, welke minstens 10 maal groter is dan onze eerste locatie. In de toekomst gaan alle schildpadden naar de nieuwe locatie.
De beide buitenvijvers hebben rondom zonneplaatsen zodat de schildpadden met de zon mee kunnen draaien. Op deze wijze voorzien wij de schildpadden voor voldoende opwarmplaatsen wat uiteindelijk een goede gezondheid zal bevorderen. Alles binnen onze opvang gebeurd op natuurlijke wijze, dit begint bij de voeding, de filtering van het water en eventueel de behandeling van zieke dieren.
Voor de behandeling van zieke dieren hebben wij een speciale ruimte ingericht. In deze ruimte hebben wij al onze medische materialen bij de hand en kunnen wij zo steriel mogelijk behandelingen uitvoeren. Deze ruimte staat volledig los van onze andere ruimtes, dit om eventuele besmetting bij ziektes te voorkomen.
Eind september gaan alle schildpadden weer naar binnen. Dit kan ook niet anders omdat schildpadden niet buiten kunnen blijven. Wij hebben hiervoor een natuurlijk ingericht binnenverblijf gemaakt welke zeker tot 450 schildpadden kan herbergen.
Video: De schildpadden zwemen relaxt rond en liggen lekker te zonnen.
De schildpadden hebben de mogelijkheid om op "het strand" of op de rand aan het water op te warmen in de zon. Dit jaar (2011) hebben we de plek om te zonnen voor onze schildpadden uitgebreid.
Video: De vissen in de vissenvijver genieten van het heldere natuurlijke vijverwater. De vissenvijver staat in verbinding met de schildpaddenvijver. Om te voorkomen dat de schildpadden de vissen gaan opeten, is het niet mogelijk dat de schildpadden bij de vissen kunnen komen. De totale waterinhoud van al aangesloten waterpartijen is circa 12000L. Op de vijvers is tevens nog een moeras en een plantenfilter aangesloten. Elke waterpartij heeft zijn functie, wanneer het nou speciaal om de dieren gaat of om de biologische filterfuncties.
Wij doen ook mee aan TuinReservaten.nl
van Vara's Vroege Vogels.
Alarmeringssysteem!
We laten niets aan het toeval over en natuurlijk speelt ook onze automatiseringsachtergrond een grote rol hier in mee! Mocht er onverhoopt iets misgaan in het watersysteem van het verblijf dan worden wij in eerste instantie via geluidsignalen hierop geattendeerd. Tevens verstuurd het systeem SMS berichten zodat wij altijd melding ontvangen en snel kunnen ingrijpen. Zo komt het nog wel eens voor dat er een pomp verstopt raakt, snelheid is hierbij belangrijk aangezien ons watersysteem dag en nacht moet blijven draaien. Bij constatering dat er geen water meer vanuit de vijvers naar de filters stroomt zullen de (uit) kleppen automatisch worden gesloten. Dit om te voorkomen dat het filtersysteem leegloopt.
Foto: Ons (zelfgemaakt) alarmeringssysteem,
was voorheen een brandmeldcentrale.